india employmentnews

Received a Diwali gift from your boss? Learn about this rule regarding the ₹15,000 tax exemption..

 | 
cxcx

Are you looking forward to a Diwali gift from your employer, or have you already received one? Before you celebrate, it is important to understand the applicable tax rules. While gifts from an employer can be tax-free up to a certain limit, bonuses are taxable from the very first rupee.

This distinction can significantly impact your tax liability. The Income-Tax Act, 2025—which came into effect on April 1, 2026, replacing the Income-Tax Act, 1961—has increased the annual tax-free limit for gifts received from an employer from ₹5,000 to ₹15,000 (exclusive of the ₹15,000 threshold).

**What is exempt from tax?**
According to a report by *Mint*, SR Patnaik, Partner (Head of Taxation) at Cyril Amarchand Mangaldas, stated that this exemption applies from the tax year 2026-27 (FY27). The ₹15,000 gift exemption limit covers non-cash gifts, vouchers, and tokens. This includes both physical gifts and digital gift cards that can be used to purchase goods or services. The only condition is that the total value of all such gifts received during the tax year must be less than ₹15,000. This also includes gifts given to members of an employee's family.

**What do the rules say?**
If the total value of the gifts reaches or exceeds ₹15,000, the entire amount becomes taxable. Patnaik noted in a report that, according to Rule 15 of the Income-tax Rules, 1962, the value of gifts is considered 'nil' only when the total value of all gifts received in a given tax year is less than ₹15,000. Therefore, as a precautionary measure, it should be noted that if the total value reaches or exceeds ₹15,000, the entire value of all such gifts will be treated as part of the employee's salary and will be subject to tax.

For instance, if your employer gifts you a mobile phone worth ₹10,000 during Diwali, and you receive another gift worth ₹4,000 within the same tax year, the total value of ₹14,000 will remain tax-free. However, if the total value reaches or exceeds ₹15,000, the entire amount will be taxable.

Gift or Bonus?
Not every payment received during Diwali is classified as a 'gift.' Cash payments—including Diwali bonuses—are generally treated as salary and are taxed accordingly. Patnaik stated in a *Mint* report that if an employer provides a cash gift without any conditions, it falls within this threshold. However, if the payment is categorized as a Diwali bonus or a professional bonus, it does not fall under the ₹15,000 exemption limit. In such cases, the entire amount is treated as salary and is 100% taxable.

The TDS Complication
Tax regulations also determine whether an employer is required to deduct Tax Deducted at Source (TDS). If the total value of gifts is less than ₹15,000, the employer is not required to deduct TDS. However, if this value exceeds ₹15,000, it becomes mandatory to deduct TDS.

Ankit Jain, a partner at Ved Jain & Associates, stated in a Mint report that if an employee receives a gift from their employer valued at more than ₹15,000 (whether in cash or in the form of an item), the employee is liable to pay tax on it. This is considered a part of the employee's salary. Employers are required to deduct TDS on such gifts, which is typically adjusted against the employee's monthly salary.

Employees can verify whether the value of the gift has been included as income in their 'Form 130' (formerly 'Form 16') and ensure that the employer has deducted the appropriate amount of tax. For the tax year 2026-27 and onwards, 'Form 130' has replaced 'Form 16', effective from April 1, 2026.

The 'Rebate' Trap
Employees who receive non-cash gifts (such as physical items) within the exemption limit need not worry about any additional tax. However, those who receive cash bonuses should consider how such payments affect their total taxable income. This is particularly relevant for salaried individuals whose annual earnings are around ₹12.75 lakh under the new tax regime.

Under Section 87A, resident taxpayers with a taxable income of up to ₹12 lakh can claim a tax rebate, which effectively reduces their tax liability to zero (nil). For salaried employees, with the implementation of a ₹75,000 standard deduction, the gross salary threshold—for those with no other sources of income—becomes ₹12.75 lakh.

Understanding the tax math:
Suppose an employee has an annual salary of ₹12.60 lakh. After deducting the ₹75,000 standard deduction, the taxable income becomes ₹11.85 lakh, which falls within the ₹12 lakh rebate limit. Now, if the employee receives a Diwali bonus of ₹50,000, their gross salary increases to ₹13.10 lakh, and their taxable income becomes ₹12.35 lakh. In this scenario, the employee would no longer be eligible for the full rebate under Section 87A and would be required to pay tax.

Disclaimer: This content has been sourced and edited from TV9. While we have made modifications for clarity and presentation, the original content belongs to its respective authors and website. We do not claim ownership of the content.