Beware! Did a friend give you an expensive Diwali gift? You might have to pay a hefty tax—find out the rules..
During the festive season of Diwali, receiving gifts from friends and relatives is common. However, if a friend or acquaintance gives you an expensive gift, you should be cautious. According to Income Tax Department rules, such a festive gift could lead to a significant tax burden. In reality, not all gifts are tax-free. In this guide, we will explain when and how much tax you might be required to pay on such gifts.
Under Section 56(2)(x) of the Income Tax Act, if you receive gifts with a total value exceeding ₹50,000 in a single financial year from non-relatives—such as friends or acquaintances—the entire amount becomes taxable. It is important to note that this threshold applies to the aggregate value of all gifts received throughout the year, not to each gift. For instance, if a friend gifts you a phone worth ₹55,000, you will be taxed on the entire ₹55,000—based on your applicable tax slab—rather than just the amount exceeding the threshold.
What types of gifts are subject to tax?
Cash or Cheques: Amounts received via bank transfer or in cash.
Immovable Property: Land, flats, or houses (where the stamp duty value is significant).
Movable Property: Jewellery, shares, paintings, expensive watches, coins, or electronic items.
When are gifts exempt from tax?
Not all gifts are taxable; the law provides certain key exemptions:
Gifts from Relatives: Gifts received from parents, a spouse, siblings, or other blood relatives are entirely tax-free, regardless of their value.
Gifts Received on the Occasion of a Wedding: All gifts received from friends or relatives on the occasion of a wedding are completely tax-free.
Gifts from an Employer: Vouchers or gifts provided by an employer or company, up to a value of ₹5,000 per year, are tax-free. If the value exceeds this amount, it is considered taxable as a salary perquisite (or 'perk').
Disclaimer: This content has been sourced and edited from NDTV India. While we have made modifications for clarity and presentation, the original content belongs to its respective authors and website. We do not claim ownership of the content.

